Studiu de caz: Analiza pietei EMS

“Contextul este favorabil pentru outsourcing – intotdeauna exista cineva care sa o faca mai bine sau mai ieftin (Ken Thompson, 2005)”

Ultimii treizeci de ani au fost marcati de transformari extraordinare, cu un impact radical asupra economiei lumii si asupra ordinii economice postbelice. Aceste transformari au fost legate de globalizare si de efectele ei asupra structurilor economiei mondiale, a relatiilor internationale si a organizatiilor internationale. Una din schimbarile cele mai importante a fost formidabila favorizare a competitiei ca fiind principiul organizational de baza a activitatilor sociale si economice.

Incepand cu anii `80, industria electronica a fost supusa unui proces de consolidare si concentrare a puterii companiilor la nivel global. Pozitiile dominante ale industriei globale sunt ocupate aproape complet de firme din tari dezvoltate economic. Peter Nolan, Jin Zhang, Chunhang Liu, in lucrarea “The Global Business Revolution, and cascade effect” subliniaza: “Cea mai vizibila parte a structurii rezultate in urma concentrarii industriale sunt firmele cu tehnologii sau branduri puternice, recunoscute global. Acestea constituie integratorii de sistem, organizatorii lantului valoric al industriei, care coordoneaza strans firmele independente legal din reteaua de furnizori, o forma noua de separare a proprietatii si controlului. Pe masura ce si-au consolidat pozitia de lider, au exercitat o imensa presiune asupra intregului lant pentru a minimiza costurile si a stimula progresul tehnic” .

Studii recente asupra rolului firmelor integratoare si a functiilor lor in conducerea lantului valoric al unei industrii arata ca participarea firmelor din tarile cu venituri mici in economia globala nu mai este guvernata doar de politicile comerciale, ci si de deciziile strategice ale firmelor dominante ale lantului valoric al centrelor globale. Pentru firmele din tarile cu venituri mici, accesul la pietele tarilor dezvoltate economic a devenit dependent de intrarea intr-o retea globala.